Pralinki z czekolady i kaszy jaglanej

Pralinki z czekolady i kaszy jaglanej
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 60 g suchej kaszy
  • 300 g wody
  • 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
  • 1 łyżka miodu
  • 20 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy kaszę podprażamy czas 2 min/obr.1/temp.100. Zalewamy wodą (uwaga będzie gwałtowna reakcja) gotujemy czas 15 min/90 stopni/obr.1 wsteczne. Ok 30 s przed końcem czasu (sprawdźmy czy kasza wchłoneła już całą wodę – jeżeli nie przedłużcie czas gotowania) dodajemy połamaną czekoladę, przykrywamy miarką pokrywę i pozostawiamy aby czekolada nam się rozpuściła.

Dodajemy miód i miksujemy na gładką masę czas 20 s/obr.5. Masę wyciągamy z Thermomix i zimną wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Masa wtedy lekko nam zastygnie i wtedy formujemy kulki obtaczamy w zmiksowanych orzechach (orzechy miksujemy w Thermomix czas 10 s/obr.8)

Ponownie umieszczamy w lodówce.

thermomix_kasza_jaglana_pralinki

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.