
Składniki:
- 60 g suchej kaszy
- 300 g wody
- 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
- 1 łyżka miodu
- 20 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy kaszę podprażamy czas 2 min/obr.1/temp.100. Zalewamy wodą (uwaga będzie gwałtowna reakcja) gotujemy czas 15 min/90 stopni/obr.1 wsteczne. Ok 30 s przed końcem czasu (sprawdźmy czy kasza wchłoneła już całą wodę – jeżeli nie przedłużcie czas gotowania) dodajemy połamaną czekoladę, przykrywamy miarką pokrywę i pozostawiamy aby czekolada nam się rozpuściła.
Dodajemy miód i miksujemy na gładką masę czas 20 s/obr.5. Masę wyciągamy z Thermomix i zimną wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Masa wtedy lekko nam zastygnie i wtedy formujemy kulki obtaczamy w zmiksowanych orzechach (orzechy miksujemy w Thermomix czas 10 s/obr.8)
Ponownie umieszczamy w lodówce.