Jaglane crumble ze śliwkami
Składniki na 4 słoiczki 280 ml:
- 500 g śliwek węgierek
- 20 g orzechów włoskich
- 50 g kaszy jaglanej
- 50 g płatków owsianych
- 20 g miodu
- 20 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 30 g zimnego masła
Wykonanie:
Ze śliwek wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do naczynia Thermomix dajemy orzechy i miksujemy czas 15 s / obr. 4
Orzechy przesypujemy do innego naczynia.
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Do naczynia Thermomix wlewamy 150 g wody i wsypujemy kaszę. Solimy i gotujemy czas 15 min/90 stopni/obr.1.
Kaszę pozostawiamy do przestygnięcia.
Do zimnej kaszy, która została w naczyniu dajemy pozostałe składniki i mieszamy czas 20 s/obr.5
Do słoiczków dajemy pokrojone śliwki, na wierzch wykładamy posypkę.
Pieczemy w 180 stopniach – 30 minut.