
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 marchewka
- 2 gruszki
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 700 g bulionu warzywnego
- gałązka rozmarynu
- pół papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- sól (jeżeli bulion jest nie słony)
Wykonanie:
Dynię, marchewkę i gruszkę obieramy. Z dyni i gruszki dodatkowo wydrążamy środek. Kroimy na kawałki i dajemy na brytfankę. Skrapiamy oliwą i na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min od czasu uzyskania 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę, papryczkę chilli i miksujemy czas 15 s/obr.5. Dodajemy przyprawy czyli kurkumę i cynamon i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Dodajemy pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka i zalewamy bulionem.
Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr.1. Następnie dodajemy upieczoną dynię, gruszkę i marchewkę. Miksujemy zupę na krem czas 1 min/obr.10