Trufle kokosowo-czekoladowe. Przepisy Thermomix.
Składniki na 20 trufli:
- 200 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone
- 50 g wiórków kokosowych do masy
- 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia
- 1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć)
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.2. Roztopioną czekoladę pozostawiamy do wystudzenia. Pilnujmy aby czekolada była płynna.
Do czekolady dodajemy serek mascapone i jeśli dajemy to likier kokosowy. Mieszamy całość czas 20s/obr.4.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ponownie czas 30s/obr.2.
Masę (będzie lepka) przekładamy do miski i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. W tym czasie masa powinna lekko stwardnieć.
Schłodzoną masę wyciągamy z lodówki i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Trufle wstawiamy do lodówki. Przechowujemy także w lodówce.
Zrobilam dzis te trufle. Masa jest pyszna, pewnie duzo zalezy jakiesj sie uzyje czekolady. masa jest po dwoch godzinach w lodowce mocno klejaca i nie da sie z niej zrobic kulek. Dlatego ja wlozylam mase do zamrazarki na 30 min i to zdecydowanie pomoglo, bo zrobila sie twardsza. Mase trzeba mocno obtoczyc kokosem i dopiero wtedy mozna nadac kulkom ladny okragly ksztalt. W Wigile bedziemy probowac wyrobu!