Składniki:
- 4 duże pieczarki
- 500 g pieczarek
- 60 g kaszy jaglanej
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki (duże i małe). Z dużych pieczarek wykrawamy środek. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części. Miksujemy czas 5s/obr.5. Dodajemy pieczarki (dodajemy również miąższ wydrążony z dużych pieczarek). Miksujemy czas 20s/obr.4. Dodajemy masło klarowane i podsmażamy czas 15 min/temp. 100/obr.1. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Do pieczarek dodajemy kaszę jaglaną, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy czas 10 s/obr.4.
Pieczarki nadziewamy masą. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni – 15 min.
Pieczarki można również przygotować na Varomie zamiast zapiekać w piekarniku.