Składniki:
- 200 g spaghetti
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka kaparów
- 10 zielonych lub czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 miarki TM białego wytrawnego wina
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- oliwa
- sól do smaku
- bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Gotujemy makaron spaghetti. W tym czasie przygotowujemy sos. Do naczynia Thermomix wlewamy oliwę oraz suszone pomidory, kapary, oliwki oraz pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy czas 2 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Wlewamy białe wino i gotujemy czas 1 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Dodajemy pomidory z puszki i sól. Całość gotujemy czas 4 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Na 2 minuty przed końcem czasu dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Do naczynia Thermomix dajemy ugotowany makaron i za pomocą kopystki delikatnie mieszamy. Dekorujemy bazylią.
Aż się zaśliniłam czytając ten przepis 🙂 Jadę po składniki!