Składniki na 2 małe naczynia do zapiekania:
- 2 bakłażany
- 5 g oliwy
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1000 g pomidorów
- pęczek świeżej bazylii
- 2 kulki mozzarelli
- ok 100 g parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w podłużne plastry i każdy plaster solimy. Odstawiamy na 30 min. Następnie każdy plaster dokładnie myjemy wodą i osuszamy. Plastry bakłażana grilujemy na patelni z każdej strony.
W naczyniu Thermomix rozdrabniamy parmezan czas 30 s/obr.7. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek i miksujemy czas 5s/obr.5 Dodajemy oliwę i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Dodajemy pomidory, bazylię oraz sól i pieprz. Miksujemy całość czas 30 s/obr.8. Całość gotujemy czas 30 min/Varoma obroty 1. Pokrywę przykrywamy koszyczkiem.
Do naczynia dajemy sos pomidorowy, plastry bakłażana, ser mozzarella, parmezan, sos pomidorowy.. itd. Układamy ok 4 warstw. Wierzch posypujemy parmezanem.
Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Przed podaniem należy odczekać ok 15 minut.