Falafel Thermomix
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2 czubate łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Sos tahini:
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka soku z cytryny
- 500 ml jogurtu naturalnego
- sól, kmin rzymski, ostra papryka, kozieradka
dodatkowo:
- posiekana natki pietruszki
- sok z cytryny
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą (tak aby woda była kilka centymetrów ponad ciecierzycę) i zostawiamy na noc.
Następnie odcedzamy ciecierzycę.
Do naczynia Thermomix dajemy ciecierzycę (ciecierzyca ma być surowa), sól, cebulę, czosnek, sode oczyszczoną i miksujemy czas 2 min/obr.9.
Po 1 minucie przerywamy pracę Thermomix i za pomocą kopystki zgarniamy ciecierzycę ze ścianek naczynia. Uruchamiamy Thermomix i czekamy do końca czasu.
Dodajemy przyprawy i posiekaną natke pietruszki. Mieszamy czas 30 s/obr.7.
Do garnka wlewamy olej. Rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy na talerz.
Falafel smażymy w głębokim tłuszczu ok 5-6 minut. Jeżeli kuleczki same się nie obrócą należy je widelcem przekręcić na drugą stronę czyli pieczemy po 3 minuty z każdej strony.
Upieczone kulki przekładamy na papierowy ręcznik.
Wykonanie sosu:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy czas 15 s/obr.4.
Falafel podajemy z sosem tahini. Dodatkowo posypujemy natką pietruszki i skrapaimy sokiem z cytryny.
Falafel smakują na ciepło i zimno.