Falafel z sosem tahini

Falafel z sosem tahini
Print Friendly, PDF & Email

Falafel Thermomix

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Sos tahini:

  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • sól, kmin rzymski, ostra papryka, kozieradka

dodatkowo:

  • posiekana natki pietruszki
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą (tak aby woda była kilka centymetrów ponad ciecierzycę) i zostawiamy na noc.

Następnie odcedzamy ciecierzycę.

Do naczynia Thermomix dajemy ciecierzycę (ciecierzyca ma być surowa), sól, cebulę, czosnek, sode oczyszczoną i miksujemy czas 2 min/obr.9.

Po 1 minucie przerywamy pracę Thermomix i za pomocą kopystki zgarniamy ciecierzycę ze ścianek naczynia. Uruchamiamy Thermomix i czekamy do końca czasu.

Dodajemy przyprawy i posiekaną natke pietruszki. Mieszamy czas 30 s/obr.7.

Do garnka wlewamy olej. Rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy na talerz.

Falafel smażymy w głębokim tłuszczu ok 5-6 minut. Jeżeli kuleczki same się nie obrócą należy je widelcem przekręcić na drugą stronę czyli pieczemy po 3 minuty z każdej strony.

Upieczone kulki przekładamy na papierowy ręcznik.

Wykonanie sosu:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy czas 15 s/obr.4.

Falafel podajemy z sosem tahini. Dodatkowo posypujemy natką pietruszki i skrapaimy sokiem z cytryny.

Falafel smakują na ciepło i zimno.

Thermomix przepisy. Falafel z sosem tahini.

Thermomix przepisy. Falafel z sosem tahini.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.