Bezglutenowe ciasteczka

Bezglutenowe ciasteczka

Składniki na bezglutenowe ciasteczka:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g kaszki kukurydzianej
  • 100g masła
  • 75 g cukru
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • łyżeczka mleka roślinnego
  • ulubiony dżem

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i ziarnka wanilii. Mieszamy czas 10s/obr.5. Dodajemy masło, żłółtko i mleko. Wyrabiamy ciasto czas 1 min/obr.5

Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto rozwałkowykujemy i wycinamy kółka. Z połowy kółek wycinamy serduszka. (ciasto ze względu na brak glutenu nie będzie się łatwo wałkowało)

Ciastka umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok. 15 minut.

Ciastka studzimy i jedną całą część smarujemy dżemem i przykładamy częścią z wyciętym serduszkiem. Można także zrobić ciasteczka z odbitym stempelkiem. Ciastka przełożone dżemem należy odstawić na 1-2 dni. Wtedy pod wpływem dżemu lekko zmiękną i nie będą kruche.

Thermomix przepisy. Ciasteczka bezglutenowe.

Thermomix przepisy. Ciasteczka bezglutenowe.

ciasteczka_kukurydziane_1

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock