Bezglutenowe ciasteczka

Bezglutenowe ciasteczka
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na bezglutenowe ciasteczka:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g kaszki kukurydzianej
  • 100g masła
  • 75 g cukru
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • łyżeczka mleka roślinnego
  • ulubiony dżem

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i ziarnka wanilii. Mieszamy czas 10s/obr.5. Dodajemy masło, żłółtko i mleko. Wyrabiamy ciasto czas 1 min/obr.5

Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto rozwałkowykujemy i wycinamy kółka. Z połowy kółek wycinamy serduszka. (ciasto ze względu na brak glutenu nie będzie się łatwo wałkowało)

Ciastka umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok. 15 minut.

Ciastka studzimy i jedną całą część smarujemy dżemem i przykładamy częścią z wyciętym serduszkiem. Można także zrobić ciasteczka z odbitym stempelkiem. Ciastka przełożone dżemem należy odstawić na 1-2 dni. Wtedy pod wpływem dżemu lekko zmiękną i nie będą kruche.

Thermomix przepisy. Ciasteczka bezglutenowe.

Thermomix przepisy. Ciasteczka bezglutenowe.

ciasteczka_kukurydziane_1

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.