Składniki na bezglutenowe ciasteczka:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g kaszki kukurydzianej
- 100g masła
- 75 g cukru
- 1 żółtko
- laska wanilii
- łyżeczka mleka roślinnego
- ulubiony dżem
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i ziarnka wanilii. Mieszamy czas 10s/obr.5. Dodajemy masło, żłółtko i mleko. Wyrabiamy ciasto czas 1 min/obr.5
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto rozwałkowykujemy i wycinamy kółka. Z połowy kółek wycinamy serduszka. (ciasto ze względu na brak glutenu nie będzie się łatwo wałkowało)
Ciastka umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok. 15 minut.
Ciastka studzimy i jedną całą część smarujemy dżemem i przykładamy częścią z wyciętym serduszkiem. Można także zrobić ciasteczka z odbitym stempelkiem. Ciastka przełożone dżemem należy odstawić na 1-2 dni. Wtedy pod wpływem dżemu lekko zmiękną i nie będą kruche.