Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na kruche rogaliki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada wieloowocowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz marmolady umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 1,5 min/obr.4 następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/obr. Interwał

Ciasto wyjąć zawinąć w woreczek, by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 – 3 godziny) lub całą noc.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części.
Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.