Zupa ze szparagami i jajkiem

Print Friendly, PDF & Email

Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1000 g bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę)
  • koperek
  • 4 jajka ugotowane
  • sól, pieprz

Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami i jajkiem.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4.

Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1

Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1

Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć  w zależności od miękkości ziemniaków).

Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft.

Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut.

Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru.

Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami

Add Comment