Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1000 g bulionu warzywnego
- 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
- pęczek zielonych szparagów
- 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę)
- koperek
- 4 jajka ugotowane
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4.
Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1
Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1
Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków).
Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft.
Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut.
Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru.