Kluski z makiem

Kluski z makiem
Print Friendly, PDF & Email

Kluski z makiem. Przepisy Thermomix.

Składniki:

składniki na makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

składniki na masę makową:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 250 g maku niebieskiego
  • 350 g mleka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g miodu

Kluski z makiem. Przepisy Thermomix.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Następnie wałkujemy ciasto na blacie. Ciasto było tak elasyczne, że nie było potrzeby podsypywania mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, jak łazanki. Ja miałam foremkę do wycinania pierniczków w kształcie gwiazdki więc wyciełam tak makaron.

Makaron pozostawiamy na blacie aby przesechł.

Na słony wrzątek wrzucamy makaron i gorujemy ok. 5 min. Makaron odcedzamy i łączymy z masą makową.

Wykonanie masy makowej:

Do naczynia Thermomix wkładamy orzechy i migdały, siekamy czas 5s/obr.6. Orzechy i migdały przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10. Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2.

Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.