Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami Thermomix
Składniki na ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 g mlecznej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 60 g cukru
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 300 g śmietany min. 30%
- 100 g serka mascarpone
- 20 g cukru pudru
Do dekoracji:
- owoce sezonowe
- listki mięty
Wykonanie ciasta czekoladowego:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj.
Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier. Zakładamy motylek i ubijamy na puszystą masę czas 6 min/obr.4. Następnie ustawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.3 i dodajemy w tym czasie partiami przestudzoną czekoladę z masłem.
W misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do piany dajemy 3 łyżki masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dajemy całość masy i mieszamy.
Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wlewamy masę.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 min w temperaturze 145 stopni. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia. Następnie delikatnie wyciągamy z tortownicy.
Wykonanie kremu:
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ser i cukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4
Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce – u mnie maliny i borówki.
Przyozdabiamy listkami mięty.