Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami Thermomix

Składniki na ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mlecznej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 60 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 300 g śmietany min. 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe
  • listki mięty

Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe.

Wykonanie ciasta czekoladowego:

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj.

Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier. Zakładamy motylek i ubijamy na puszystą masę czas 6 min/obr.4. Następnie ustawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.3 i dodajemy w tym czasie partiami przestudzoną czekoladę z masłem.

W misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do piany dajemy 3 łyżki masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dajemy całość masy i mieszamy.

Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wlewamy masę.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 min w temperaturze 145 stopni. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia. Następnie delikatnie wyciągamy z tortownicy.

Wykonanie kremu:

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ser i cukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4

Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce – u mnie maliny i borówki.

Przyozdabiamy listkami mięty.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO