Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g margaryny (zimnej)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 200 g mielonej wołowiny
- pół cukinii małej
- 150 g kukurydzy z puszki
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku (może być papryczka chili pokrojona w drobną kostkę)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki startego sera żółtego
- olej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy czas 15s/obr.5. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Myjemy naczynie. Następnie wlewamy olej, mięso oraz przyprawy i dusimy czas 15 min/obr.2/Varoma. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i mieszamy z mięsem czas 30s/obr. wsteczne.3 Na sam koniec wsypujemy pokrojoną w plastry cukinię i pozostawiamy w naczyniu (otwór zamykamy miarką aby pod wpływem ciepła cukinie nieco zmiękła). Pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu na spód tarty dajemy farsz, cukinie układamy na wierzchu polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 25 min w tem. 180 stopni.
Przepis pochodzi z Moje smaki życia Luty 2014 (do kupienia w Biedronce)