Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Składniki na keksówkę:

  • 250 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g kaszy manny
  • 3 jajka
  • 2 ugotowane buraki
  • pół ugotowanego brokuła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Fasolę zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc. Na następny dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Do naczynia Thermomix dajemy odcedzoną fasolę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, chili, gałkę muszkatałową oraz majeranek. Dokładnie miksujemy czas 1 min/obr.10 (pomagamy sobie kopystką). Masę przekładamy do innego naczynia. Całkowita waga masy wyszła mi 660 g, masę należy podzielić na 3 części czyli w naczyniu Thermomix umieszczamy 220 g masy fasolowej, dodajemy jedno jajko, 20 g kaszy manny i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Do naczynia Thermomix dajemy kolejną porcję masy fasolowej 220 g i dodajemy pokrojone buraki, 1 jajko, 20 g kaszy manny. Miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy masę do keksówki.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy ostatnią porcję masy fasolowej, ugotowanego brokuła, 20 g kaszy manny, 1 jajko i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do keksówki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

Pasztet podajemy z chrzanem i ciemnym pieczywem. Celowo nie podaję ilości przypraw ponieważ naleeży doprawić wg uznania.

pasztet_wegetarianski

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock