Domowy pasztet z królika Thermomix.
Przepisy Thermomix
Składniki:
- 1 kg królika – tusza z kością
- 250 g wątroby drobiowej
- 300 g surowego boczku
- 300 g łopatki wieprzowej
- 3 jajka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- majeranek, papryka słodka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy na kilka kawałków, tuszkę królika dzielimy na części.
Do naczynia Thermomix wlewamy 500 g wody. Do wody dajemy liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie.
Do naczynia Thermomix wkładamy koszyczek.
Do koszyczka dajemy łopatkę i boczek. Nakładamy pokrywę. Dajemy nakładkę Varoma. Na dolną część Varomy dajemy królika, na górną część warzywa (bez cebuli)
Gotujemy do miękkości mięsa czas 50 min/Varoma/120 stopni/obr.1
W tym czasie pokrojoną drobno cebulę z wątróbką obsmażamy na oleju. Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku.
Oddzielamy mięso z królika.
Z naczynia Thermomix wyciągamy koszyczek z mięsem, wylewamy wodę.
Połowę mięsa i warzywa wkładamy do naczynia i miksujemy czas 30s/obr.9.
Masę przekładamy do innego naczynia. Pozostałą część mięsa, jajka, wątróbkę z cebulą, odciśniętą bułkę wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.9.
Masę przekładamy do miski w której znajduje się już masa mięsna. Dodajemy przyprawy czyli majeranek, papryka czerwona, sól, pieprz i gałka muszkatołową.
Dokładnie mieszamy obydwie części. Możemy tą czynność zrobić w Thermomix również. Wtedy całą masę wkładamy do naczynia Thermomix i mieszamy czas 3 min/obr.5.
Gotową masę przekładamy do dużej keksówki lub do mniejszych foremek.
Jeżeli pasztet wkładamy do keksówki to posmarujmy keksówkę masłem i obsypmy bułką tartą. Jeżeli używamy jednorazowych keksówek nie musimy tego robić.
Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę.