Składniki:
- 100 g tłustego sera białego
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki cukru
- 1/3 laski wanilii
- 1 gruszka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy ser biały, kaszę jaglaną i jajko. Mieszamy czas 30 s/obr.6. Z masy formujemy kotleciki. U mnie wyszło 5 sztuk. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z dwóch stron. Kotleciki łatwo się formują jednak należy uważać przy smażenia ponieważ łatwo się rozwalają przy przekręcaniu na drugą stronę.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy ziarenka wanilii. Kiedy cukier nabierze brązowego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
Kotleciki podajemy polane karmelizowaną gruszką.