
Przepis na klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g liści jarmużu
- 1 cebula
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła
Wykonanie przepisu na klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia:
Jarmuż myjemy, odrywamy grube łodygi, suszymy. Do naczynia Thermomix dajemy wysuszone liście jarmużu i siekamy czas 20 s/obr.5. Wyciągamy posiekany jarmuż i przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na pół. Siekamy cebulę czas 5 s/obr.5. Dajemy 2 łyżki klarowanego masła. Podsmażamy cebulę czas 3 min/100 stopni/obr.1. Dodajemy jarmuż i ponownie podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1.
Z naczynia Thermomix wyciągamy połowę jarmużu i dodajemy 100 g kaszy jaglanej. Dodajemy wędzoną paprykę, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.7. Dodajemy pozostałą kaszę, jarmuż i nasiona chia. Mieszamy do połączenia sie składników czas 20s/obr.4 wsteczne.
Z masy formujemy klopsiki. Z podanych składników wychodzi 10 klopsików. Klopsiki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku 20 min temp. 180 stopni.
Czym można zastapic paprykę wędzona zeby tez miało fajny charakterystyczny posmak? Syn niestety uczulony na paprykę?