Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g wody
- 100 g obranej dyni
- 60 g liści jarmużu
- 40 g czerwonej soczewicy
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół papryczki chilli
- sól
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dać cebulę przekrojoną na pół i ząbek czosnku. Posiekać czas 10s/obr.5, dolać oliwy i podsmażyć czas 4 min/temp. 100/obr.1. Dodać przyprawy: pastę curry, kolendrę, curry, kurkumę i podsmażamy czas 30s/temp.100/obr.1 Dolewamy wodę, wrzucamy soczewicę, sól i gotujemy czas 15 min/tepm. 100/obr.1. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynie, papryczkę chilli w całości oraz wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy czas 10 min/temp. 100/obroty wsteczne 1. Na 3 minuty przed końcem czasu dorzucamy pokrojone liście jarmużu (liście pozbawiamy grubej łodygi) oraz krewetki.
Fantastyczne danie!