Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu

Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu

Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu to pyszna, pożywna i wegetariańska propozycja na obiad lub kolację. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze, a jarmuż dodaje im wyjątkowego smaku i wartości zdrowotnych. Przygotowanie w Thermomix znacznie ułatwia i przyspiesza cały proces.

Składniki

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie, jako spoiwo)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia lub do pieczenia

Wykonanie w Thermomix

  1. Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi i osusz. Włóż do naczynia miksującego i posiekaj czas 20 s/obr.5. Przełóż do miski.
  2. Do naczynia Thermomix włóż cebulę przekrojoną na pół i czosnek, posiekaj czas 5 s/obr.5.
  3. Dodaj 2 łyżki klarowanego masła i podsmaż czas 3 min/100°C/obr.1.
  4. Dodaj posiekany jarmuż i podsmaż kolejne czas 4 min/100°C/obr.1.
  5. Wyjmij połowę jarmużu, do naczynia dodaj 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, wędzoną paprykę, sól i pieprz, zmiksuj czas 15 s/obr.7.
  6. Dodaj pozostałą kaszę, jarmuż, nasiona chia i jajko, wymieszaj czas 20 s/obr.4 wstecznie (aby składniki się połączyły, ale nie rozdrabniały za bardzo).
  7. Z powstałej masy formuj kotlety.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor lub piecz w piekarniku 20 minut w 180°C.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO