Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu

Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu

Kotlety z kaszy jaglanej i jarmużu to pyszna, pożywna i wegetariańska propozycja na obiad lub kolację. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze, a jarmuż dodaje im wyjątkowego smaku i wartości zdrowotnych. Przygotowanie w Thermomix znacznie ułatwia i przyspiesza cały proces.

Składniki

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie, jako spoiwo)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia lub do pieczenia

Wykonanie w Thermomix

  1. Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi i osusz. Włóż do naczynia miksującego i posiekaj czas 20 s/obr.5. Przełóż do miski.
  2. Do naczynia Thermomix włóż cebulę przekrojoną na pół i czosnek, posiekaj czas 5 s/obr.5.
  3. Dodaj 2 łyżki klarowanego masła i podsmaż czas 3 min/100°C/obr.1.
  4. Dodaj posiekany jarmuż i podsmaż kolejne czas 4 min/100°C/obr.1.
  5. Wyjmij połowę jarmużu, do naczynia dodaj 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, wędzoną paprykę, sól i pieprz, zmiksuj czas 15 s/obr.7.
  6. Dodaj pozostałą kaszę, jarmuż, nasiona chia i jajko, wymieszaj czas 20 s/obr.4 wstecznie (aby składniki się połączyły, ale nie rozdrabniały za bardzo).
  7. Z powstałej masy formuj kotlety.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor lub piecz w piekarniku 20 minut w 180°C.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock