Thermomix przepisy. Risotto z dynią
Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5
Składniki:
- 250 g dyni
- 20 g oliwy
- 100 g ryżu do risotta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- 30 g sera twardego typu parmezan
- 50 g masła
- 80 g białego wytrawnego wina
- 500 g bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Do czystego i suchego naczynia Thermomix dajemy parmezan i rozdrabniamy czas 10s/obr.10. Ser przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix wkładamy obraną i pokrojoną na większe kawałki dynię. Rozdrabniamy czas 8s/obr.5.
Dynię przekładamy do innego naczynia.
Następnie do naczynia Thermomix dajemy ziarna kolendry,cebulę i czosnek. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy tymianek, kumin rzymski. Dusimy czas 3 min/100 stopni/obr.1.
Wsypujemy ryż i ponownie dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.
Dolewamy wino i dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.
Dolewamy bulion, sól, pieprz i dynię, gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne 1. Nie zakładamy miarki. Jeżeli bulion jest już słony nie dodajemy soli.
Dodajemy masło i ser. Mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne 1.
Risotto podajemy zara po przygotowaniu.