Risotto z dynią



Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Risotto z dynią

Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 20 g oliwy
  • 100 g ryżu do risotta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • 30 g sera twardego typu parmezan
  • 50 g masła
  • 80 g białego wytrawnego wina
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Thermomix przepisy. Risotto dyniowe.

Wykonanie:

Do czystego i suchego naczynia Thermomix dajemy parmezan i rozdrabniamy czas 10s/obr.10. Ser przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix wkładamy obraną i pokrojoną na większe kawałki dynię. Rozdrabniamy czas 8s/obr.5.

Dynię przekładamy do innego naczynia.

Następnie do naczynia Thermomix dajemy ziarna kolendry,cebulę i czosnek. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy tymianek, kumin rzymski. Dusimy czas 3 min/100 stopni/obr.1.

Wsypujemy ryż i ponownie dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.

Dolewamy wino i dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.

Dolewamy bulion, sól, pieprz i dynię, gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne 1. Nie zakładamy miarki. Jeżeli bulion jest już słony nie dodajemy soli.

Dodajemy masło i ser. Mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne 1.

Risotto podajemy zara po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Add Comment