Risotto z dynią

Risotto z dynią
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Risotto z dynią

Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 20 g oliwy
  • 100 g ryżu do risotta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • 30 g sera twardego typu parmezan
  • 50 g masła
  • 80 g białego wytrawnego wina
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Thermomix przepisy. Risotto dyniowe.

Wykonanie:

Do czystego i suchego naczynia Thermomix dajemy parmezan i rozdrabniamy czas 10s/obr.10. Ser przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix wkładamy obraną i pokrojoną na większe kawałki dynię. Rozdrabniamy czas 8s/obr.5.

Dynię przekładamy do innego naczynia.

Następnie do naczynia Thermomix dajemy ziarna kolendry,cebulę i czosnek. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy tymianek, kumin rzymski. Dusimy czas 3 min/100 stopni/obr.1.

Wsypujemy ryż i ponownie dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.

Dolewamy wino i dusimy czas 3 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne 1.

Dolewamy bulion, sól, pieprz i dynię, gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne 1. Nie zakładamy miarki. Jeżeli bulion jest już słony nie dodajemy soli.

Dodajemy masło i ser. Mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne 1.

Risotto podajemy zara po przygotowaniu.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.