Grillowany bakłażan w sosie pomidorowym Thermomix
Składniki na 2 osoby:
- 1 bakłażan
- 600 g pomidorów (najlepiej lima)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g czarnych oliwek
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku (lub zwykłej)
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynie Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę oraz czosnek. Miksujemy czas 15s/obr.5 Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1
Dodajemy pokrojone pomidory, cukier, rozmaryn, paprykę, sól i pieprz. Gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1.
Na pokrywę zamiast miarki nakładamy koszyczek.
W tym czasie bakłażana kroimy w grubą kostkę i grillujemy na patelni grillowej.
Po 40 minutach na pokrywę zakładamy miarkę i składniki sosu miksujemy czas 30s/obr.10.
Dodajemy oliwki i grillowane kawałki bakłażana. Gotujemy czas 5 min/Varoma/obr.1 wsteczne.
Danie pozostawiamy na ok 10 minut jeszcze w naczyniu aby bakłażan nabrał aromatu pomidorów i oliwek.
Podajemy z ryżem lu pieczywem. Smakuje na ciepło i na zimno.