Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy
Print Friendly, PDF & Email

Gulasz grzybowy Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 300 g świeżych grzybów (u mnie były kozaki i podgrzybki)
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ziaren kminku
  • 1 średnia papryka
  • 1 duży pomidor
  • 400 g wody
  • 150 g ziemniaków
  • majeranek świeży lub suszony

Wykonanie:

Grzyby czyścimy z zabrudzeń, jeżeli jest potrzeba delikatnie myjemy i osuszamy. Ziemniaki obieramy.

Z pomidora ściągamy skórkę.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki. Miksujemy czas 5 s/obr.5

Za pomocą kopystki zgarniamy cebulę ze ścianek naczynia Thermomix. Dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1

W tym czasie kroimy grzyby, paprykę i ziemniaki na grubą kostkę (można to zrobić w Thermomix ale ja w potrawie wolę większe kawałki)

Dodajemy grzyby, paprykę, pomidora oraz przyprawy mielona papryka, kminek, pieprz , sól. Zalewamy 400 g wody i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obroty wsteczne Soft.

Dodajemy ziemniaki  i ponownie gotujemy czas 10 min/temp.100/obroty wsteczne Soft. (czas gotowania ziemniaków zależy od grubości kostki w jaką jest pokrojony)

Na sam koniec wrzucamy majeranek.

Thermomix przepisy. Gulasz grzybowy.

Thermomix przepisy. Gulasz grzybowy.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gulasz grzybowy Thermomix przepisy
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.