Gulasz grzybowy Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 300 g świeżych grzybów (u mnie były kozaki i podgrzybki)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ziaren kminku
- 1 średnia papryka
- 1 duży pomidor
- 400 g wody
- 150 g ziemniaków
- majeranek świeży lub suszony
Wykonanie:
Grzyby czyścimy z zabrudzeń, jeżeli jest potrzeba delikatnie myjemy i osuszamy. Ziemniaki obieramy.
Z pomidora ściągamy skórkę.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki. Miksujemy czas 5 s/obr.5
Za pomocą kopystki zgarniamy cebulę ze ścianek naczynia Thermomix. Dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1
W tym czasie kroimy grzyby, paprykę i ziemniaki na grubą kostkę (można to zrobić w Thermomix ale ja w potrawie wolę większe kawałki)
Dodajemy grzyby, paprykę, pomidora oraz przyprawy mielona papryka, kminek, pieprz , sól. Zalewamy 400 g wody i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obroty wsteczne Soft.
Dodajemy ziemniaki i ponownie gotujemy czas 10 min/temp.100/obroty wsteczne Soft. (czas gotowania ziemniaków zależy od grubości kostki w jaką jest pokrojony)
Na sam koniec wrzucamy majeranek.