Składniki:
- opakowanie krewetek
- 100 g orzechów nerkowca
- 400 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g mleczka kokosowego
- oliwa, sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Orzechy podpraży na patelni. Do naczynia Thermomix wlać oliwę (ok. 3 łyżek) i poddusić na niej cebulę czas 3 min/temp. 100/obr.2. Dodać pastę curry, dynię i czosnek poddusić czas 2 min/temp.100/obr.3. Zalać gorącym bulionem i dodać soczewicę. Gotować czas 15 min/temp. 100/obr.2. Następnie dodać mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę czas 30 s/obr.10. Na patelnię dać 1 łyżkę masła, podsmażyć na nim krewetki, dodać orzechy i zalać to dyniowym curry. Podgotować ok. 4 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia nr.10 październik 2014