Dyniowe curry z krewetkami

Dyniowe curry z krewetkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • opakowanie krewetek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 400 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g mleczka kokosowego
  • oliwa, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Orzechy podpraży na patelni. Do naczynia Thermomix wlać oliwę (ok. 3 łyżek) i poddusić na niej cebulę czas 3 min/temp. 100/obr.2. Dodać pastę curry, dynię i czosnek poddusić czas 2 min/temp.100/obr.3. Zalać gorącym bulionem i dodać soczewicę. Gotować czas 15 min/temp. 100/obr.2. Następnie dodać mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę czas 30 s/obr.10. Na patelnię dać 1 łyżkę masła, podsmażyć na nim krewetki, dodać orzechy i zalać to dyniowym curry. Podgotować ok. 4 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia nr.10 październik 2014

thermomix_curry

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.