Pikantna pizza z chorizo, czerwoną papryką i oliwkami



Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 1 dużą pizze:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

wierzch pizzy:

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37 /obr.3 Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Ciasto wyciągamy z misy Thermomix i przekładamy do natłuszczonego naczynia. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Na stolnicy podsypanej delikatnie mąką wałkujemy ciasto do pożądanego kształtu.

Na wierzch pizzy dajemy sos pomidorowo paprykowy. Dokładnie rozsmarowujemy. Następnie dajemy pokrojoną mozarelle, chorizo, paprykę i oliwki. Posypujemy oregano.

Pieczemy 10-15 minut w nagrzanym piekarniku 230 stopni.

Thermomix przepisy. Pikantna pizza z chorizo.

Thermomix przepisy. Pikantna pizza z chorizo.

Podobne przepisy

Add Comment