Składniki:
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wody
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- pół laski wanilii
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml wody
Do wykonania tego ciasta potrzebną nam będą 2 blaszki. Jedna keksówka i druga prostokątna najlepiej tej samej długości. Jeżeli prostokątna blaszka będzie np. dłuższa to po upieczeniu biszkopta można go łatwo kroić.
Wykonanie ciasta rozłożyłam na dwa dni. Wieczorem upiekłam biszkopta i przygotowałam galaretkę. Na drugi dzień wyciełam z galaretki serca i ubiłam śmietanę.
Przygotowanie biszkopta:
Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min. Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)
Ciasto przelewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 20 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie ściągamy ściereczki i papier do pieczenia.
Wkładamy biszkopta do keksówki w taki sposób aby biszkopt stworzył kopułę. Przkrywamy biszkopt papierem do pieczenia i dajemy butelkę lub jakiś przedmiot aby dociążył biszkopt. W takiej formie wkładamy do lodówki.
Przygotowanie galaretek:
Do wrzącej wody wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Galaretkę wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią aluminiową ale nie bardzo dużego. Tak aby wysokość galaretki była ok 2 cm. Galaretkę posostawiamy do stężenia. Ja zostawiłam i biszkopt i galaretki na całą noc.
Na drugi dzień przekładamy galaretkę ostrożnie na płaski blat, folią aluminiową do góry. Delikatnie ściągamy folię a z galaretki foremką wykrawamy serduszka.
Przygotowanie śmietany:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy aby wystygła. Śmietanę mocno schłodzoną dajemy do naczynia Thermomix i ubijamy czas (czas zależy od śmietany i stopnia schłodzenia – dlatego należy zaglądać przez otwór Thermomix i sprawdzać czy śmietana jest ubita/obroty. 4. Kiedy śmietana jest ubita dodajemy cukier, ziarenka wanili i dalej ubijamy czas 1 min/obr.4. W tym czasie 1 minuty dolewamy również żelatynę.
Wykonanie ciasta:
Wyciągamy keksówkę z biszkoptem z lodówki. Wykładamy połowę ubitej śmietany. W masę wciskamy serduszka i przykładamy drugą połową śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Podajemy ukochanej osobie:) na Walentynki i nie tylko.
Przepis pochodzi link