Walentynkowe ciasto



Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wody

Do wykonania tego ciasta potrzebną nam będą 2 blaszki. Jedna keksówka i druga prostokątna najlepiej tej samej długości. Jeżeli prostokątna blaszka będzie np. dłuższa to po upieczeniu biszkopta można go łatwo kroić.
Wykonanie ciasta rozłożyłam na dwa dni. Wieczorem upiekłam biszkopta i przygotowałam galaretkę. Na drugi dzień wyciełam z galaretki serca i ubiłam śmietanę.

Przygotowanie biszkopta:

Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min. Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)

Ciasto przelewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 20 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie ściągamy ściereczki i papier do pieczenia.
Wkładamy biszkopta do keksówki w taki sposób aby biszkopt stworzył kopułę. Przkrywamy biszkopt papierem do pieczenia i dajemy butelkę lub jakiś przedmiot aby dociążył biszkopt. W takiej formie wkładamy do lodówki.

Przygotowanie galaretek:

Do wrzącej wody wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Galaretkę wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią aluminiową ale nie bardzo dużego. Tak aby wysokość galaretki była ok 2 cm. Galaretkę posostawiamy do stężenia. Ja zostawiłam i biszkopt i galaretki na całą noc.

Na drugi dzień przekładamy galaretkę ostrożnie na płaski blat, folią aluminiową do góry. Delikatnie ściągamy folię a z galaretki foremką wykrawamy serduszka.

Przygotowanie śmietany:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy aby wystygła. Śmietanę mocno schłodzoną dajemy do naczynia Thermomix i ubijamy czas (czas zależy od śmietany i stopnia schłodzenia – dlatego należy zaglądać przez otwór Thermomix i sprawdzać czy śmietana jest ubita/obroty. 4. Kiedy śmietana jest ubita dodajemy cukier, ziarenka wanili i dalej ubijamy czas 1 min/obr.4. W tym czasie 1 minuty dolewamy również żelatynę.

Wykonanie ciasta:

Wyciągamy keksówkę z biszkoptem z lodówki. Wykładamy połowę ubitej śmietany. W masę wciskamy serduszka i przykładamy drugą połową śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podajemy ukochanej osobie:) na Walentynki i nie tylko.

Przepis pochodzi link

walentynki_thermomix

thermomix_walentynki

Popularne frazy:

  • ciasto walentynkowe
  • ciasto serce przepis
  • walentynki ciasto

Podobne przepisy

Add Comment