Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 1000 g wody
- 50 g suszonych grzybów
- 20 g masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc.
Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na większe kawałki. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i siekamy czas 10 s obr.4.
Dodajemy marchewkę i pietruszkę, siekamy czas 10s/obr.4. Dodajemy masło klarowane, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy czas 4 min/100 stopni/obr.1.
Dolewamy wodę, grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr.1 wsteczne.
Ziemniaka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną, ziemniaka i zioła suszone dodajemy do zupy. Gotujemy czas 10min/temp. 100/obr.1 wsteczne.
Zupa jest bardzo gęsta i pożywna.