Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem

Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem.

Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ciepła wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite na drobne kawałki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem.

Wykonanie chinkali w Thermomix:

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło nam się sklejać.

Ciasto wykładamy z misy Thermomix. Owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Ja zawsze czekam aż ciasto osiągnie temperaturę otoczenia, następnie rozwałkowuje ciasto.

Wykonanie farszu:

Cebulę obrać, pokroić na 4 części, umieścić w naczyniu Thermomix. Poszatkować czas 5s/obr.5. Cząstki cebuli zgarnąć na dno naczynia. Dodajemy masło klarowane (może być olej). Podduszamy czas 2 min/temp. 100/obr.1

Do zimnej cebuli dodajemy mięso, sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Wyrabiamy masę czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania.

Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki)

Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki.

Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch wody.

Chinkali wyciągamy z wrzątku, przekładamy na talerz.

Przed jedzeniem upewnijmy się, że chinkali nie są w środku gorące. Po przegryzieniu ciasta wylewa nam się aromatyczny rosołek. Nie poparzmy się.

3 komentarze

  1. Sylwia
    • admin
  2. Agnieszka M

Dodaj komentarz