Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem.
Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ciepła wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 300 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite na drobne kawałki)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie chinkali w Thermomix:
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle aby ciasto zaczęło nam się sklejać.
Ciasto wykładamy z misy Thermomix. Owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Ja zawsze czekam aż ciasto osiągnie temperaturę otoczenia, następnie rozwałkowuje ciasto.
Wykonanie farszu:
Cebulę obrać, pokroić na 4 części, umieścić w naczyniu Thermomix. Poszatkować czas 5s/obr.5. Cząstki cebuli zgarnąć na dno naczynia. Dodajemy masło klarowane (może być olej). Podduszamy czas 2 min/temp. 100/obr.1
Do zimnej cebuli dodajemy mięso, sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Wyrabiamy masę czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania.
Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki)
Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki.
Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch wody.
Chinkali wyciągamy z wrzątku, przekładamy na talerz.
Przed jedzeniem upewnijmy się, że chinkali nie są w środku gorące. Po przegryzieniu ciasta wylewa nam się aromatyczny rosołek. Nie poparzmy się.
Witam , właśnie jestem w trakcie robienia 😉
Proszę tylko podpowiedzieć czy oprócz doprawionego bulionu , doprawiamy dodatkowo mięso ? Czy przepis jest podany na bulion bez przypraw ?
Dziękuję za odpowiedź!
Bulion jest doprawiony – natomiast w przepisie są podane przyprawy, które dajemy do farszu.
Czy można je grozić?jeśli tak to w jaki sposób?