Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Składniki (tortownica średnica 23 cm):

Spód sernika:

  • 200 g herbatników holenderskich
  • 20 g orzechów włoskich
  • 80 g miękkiego masła

Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):

 

  • 500 g  puree z dyni thermomix
  • 750 g gładkiego, mielonego sera białego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 g cukru pudru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy ciasteczka, orzechy włoskie oraz masło. Mieszamy czas 1 min/obr.5 Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i masą ciasteczkową wylepiamy spód tortownicy. Z zewnątrz obkładamy tortownicę folią aluminiową. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Do naczynia Thermomix dajemy ser, mąkę ziemniaczaną i puree z dyni. Mieszamy czas 2 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix czas 5 min/obr.4 dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy przyprawy i na sam koniec cukier puder. Masa powinna być jednolita i gładka. Masę wlewamy na wcześniej przygotowany spód.

Piekarnik nagrzewamy do 16o stopni. Do dużej blaszki wstawiamy naszą tortownicę i wlewamy wrzątek (do wysokości 2/3 tortownicy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 1.45 h.

Następnie zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygniecia. Zimny sernik przekładamy do lodówki i schładzamy najlepiej całą noc.

Dekorujemy posypanym kakao i możemy zrobić pajęczynę z jogurtu greckiego.

Przepisy Thermomix. Sernik dyniowy.

                                  Przepisy Thermomix. Sernik dyniowy.

thermomix_sernik_dyniowy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock