Sernik dyniowy

Sernik dyniowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki (tortownica średnica 23 cm):

Spód sernika:

  • 200 g herbatników holenderskich
  • 20 g orzechów włoskich
  • 80 g miękkiego masła

Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):

 

  • 500 g  puree z dyni thermomix
  • 750 g gładkiego, mielonego sera białego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 g cukru pudru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy ciasteczka, orzechy włoskie oraz masło. Mieszamy czas 1 min/obr.5 Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i masą ciasteczkową wylepiamy spód tortownicy. Z zewnątrz obkładamy tortownicę folią aluminiową. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Do naczynia Thermomix dajemy ser, mąkę ziemniaczaną i puree z dyni. Mieszamy czas 2 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix czas 5 min/obr.4 dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy przyprawy i na sam koniec cukier puder. Masa powinna być jednolita i gładka. Masę wlewamy na wcześniej przygotowany spód.

Piekarnik nagrzewamy do 16o stopni. Do dużej blaszki wstawiamy naszą tortownicę i wlewamy wrzątek (do wysokości 2/3 tortownicy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 1.45 h.

Następnie zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygniecia. Zimny sernik przekładamy do lodówki i schładzamy najlepiej całą noc.

Dekorujemy posypanym kakao i możemy zrobić pajęczynę z jogurtu greckiego.

Przepisy Thermomix. Sernik dyniowy.

                                  Przepisy Thermomix. Sernik dyniowy.

thermomix_sernik_dyniowy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.