
Składniki na nalewkę:
- 1000 g pigwy wydrążonej
- 500 g cukru
- 250 ml wódki
- 250 ml spirytusu 70%
Wykonanie:
Z pigwy usuwamy gniazda nasienne. Pigwę z cukrem umieszczamy w Thermomix i szatkujemy czas 10 s/obr.5 . W oryginalnym przepisie owoce pigwy należy zetrzeć na tarce więc jestem wdzięczna, że mam Thermomix bo nie wyobrażam sobie zetrzeć kilogram pigwy na tarce:)
Przekładamy do słoika i przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na tydzień czasu aby pigwa puściła sok.
Po tygodniu wlewamy spirytus i przez miesiąc macerujemy owoce. Przecedzamy przez gazę i mieszamy z wódką. Przelewamy do czystych butelek. Zakręcamy i odstawiamy na min. pół roku.
Nalewka z czasem nabiera ciemnego koloru. Nalewka na zdjęciu ma 1 rok, nasza nalewka będzie mieć jasny kolor jednak z czasem nabierze ciemnego koloru i słodyczy pigwy.