
Ostry sos z kiszonych papryk chili.
Przepisy Thermomix
Składniki na kiszone papryczki chili:
- 1 kg papryczek chili
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Papryczki myjemy. Czosnek obieramy. Do słoika dajemy papryczki chili, czosnek, pieprz i gorczycę. Zalewamy to mieszanką chłodnej przegotowanej wody z solą i cukrem (proporcje: na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli)
Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. 5-6 dni. Bardzo ważna rzecz – papryczki muszą być całkowicie zanurzone w wodzie.
Wykonanie ostrego sosu chili:
- kiszone papryczki chili
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
Papryczki wyciągamy z zalewy, pozbawiamy zielonej części. Jeżeli lubimy bardzo ostry sos zostawiamy pestki.
Obrane papryczki przekładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 30 s/obr.10.
Dodajemy pokrojoną na większe kawałki marchewkę i cebule.
Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.1.
Ponownie miksujemy czas 30s/obr.10.
Gorący sos przekładamy (będzie gęsty) do jak najmniejszych słoiczków.
Ja używam póżniej taki słoiczek np. do doprawienia zupy gulaszowej, curry.