Składniki na 2 cukinie:
- 1 cebula
- 10 cząstek suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 50 g surowej kaszy jaglanej
- 150 g piersi z indyka
- kilka łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- 2 cukinie
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kmin rzymski, suszone oregano
- oliwa z chilli
- kulka mozarelli
- natka pietruszki
Wykonanie:
W naczyniu Thermomix mielimy mięso. Pokrojoną pierść z indyka umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 6s/obr.6. Mięso przekładamy do innego naczynia
Cukinie kroimy na połówki i wykrawamy z nich miąższ. Miąższ umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 5s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia.
W tym czasie ugotować kaszę jaglaną na miękko. Rozgrzać piekarnik.
Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą z chilli lub oliwą z zalewy z suszonych pomidorów.
Cukinie dajemy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 cebulę i kroimy czas 6s/obr.5 Dolewamy oliwy z zalewy z suszonych pomidorów i podsmażamy czas 10 min/obr.1/Varoma. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z cukini i podsmażamy czas 4 min/obr.1/Varoma. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mięso z indyka oraz kaszę jaglaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką. Mieszamy pomagając sobie kopystką czas 30 s/obr.4.
Na podpieczone cukinie wykładamy farsz. Na wierzch dajemy plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.
Podajemy z natką pietruszki.