Sushi z kaszy jaglanej Thermomix
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g wody (dodatkowo 30 g gorącej wody)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 20 g octu ryżowego
- 10 g cukru trzcinowego
- arkusze nori
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- ogórek zielony
- 200 g wędzonego łososia
dodatkowo:
- sos sojowy
- marynowany imbir
Wykonanie Sushi Theromix:
Do Thermomixa dajemy kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix na 2 min/obr 1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy wody, solimy i gotujemy czas 20 min/obr.1/temp. 100 stopni.
Kaszę przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix wlewamy gorącą wodę, ocet, cukier i łyżkę sosu sojowego mieszamy czas 20s/obr.4. Przygotowaną zaprawą polać kaszę i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie sushi z kaszy jaglanej:
Na bambusowej macie układamy matową stroną do góry arkusz nori. Na 2/3 powierzchni nakładamy kaszę jaglaną, smarujemy niewielką ilością pasty wasabi. Następnie kładziemy kawałki ogórka i łososia.
Rolujemy przy pomocy maty bambusowej. Koniec arkusza nori zwilżamy wodą aby całosć się skleiła.
Kroimy na 3 cm kawałki.
Kawałki sushi podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.