Sushi z kaszy jaglanej

Sushi z kaszy jaglanej

Sushi z kaszy jaglanej Thermomix

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g  wody (dodatkowo 30 g gorącej wody)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 10 g cukru trzcinowego
  • arkusze nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • ogórek zielony
  • 200 g wędzonego łososia

dodatkowo:

  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Wykonanie Sushi Theromix:

Do Thermomixa dajemy kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix na 2 min/obr 1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy  wody, solimy i gotujemy czas 20 min/obr.1/temp. 100 stopni.

Kaszę przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix wlewamy gorącą wodę, ocet, cukier i łyżkę sosu sojowego mieszamy czas 20s/obr.4. Przygotowaną zaprawą polać kaszę i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sushi z kaszy jaglanej:

Na bambusowej macie układamy matową stroną do góry arkusz nori. Na 2/3 powierzchni nakładamy kaszę jaglaną, smarujemy niewielką ilością pasty wasabi. Następnie kładziemy kawałki ogórka i łososia.

Rolujemy przy pomocy maty bambusowej. Koniec arkusza nori zwilżamy wodą aby całosć się skleiła.

Kroimy na 3 cm kawałki.

Kawałki sushi podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Thermomix przepisy. Sushi z kaszy jaglanej

Thermomix przepisy. Sushi z kaszy jaglanej

 

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO