Marcepan przepis Thermomix.
Składniki domowy marcepan:
- 120 g migdałów
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie obieramy ze skórki. Do naczynia Thermomix wsypujemy migdały i miksujemy czas 20s/obr.7.
Dodajemy cukier puder i płynne składniki. Mieszamy czas 30s/obr.4.
Masę marcepanową wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.
Gdzie można dostać ekstrakt z migdałów?
ja kupiłam w Biedronce – nie chcę reklamy robić ale Dr. Oetker był.
A można dać migdały blanszowane, płatki itp., których nie trzeba już obierać?
Nie robiłam z płatków więc nie wiem.