Kimchi Thermomix

Kimchi Thermomix

Kimchi Thermomix. Przepisy Thermomix.

Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®

Składniki:

  • 1000 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na 7-8 cm kawałki
  • 170 g wody plus woda do namoczenia kapusty
  • 100 g soli
  • 45 g marchewki, pokrojonej w słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry
  • 30 g ryżu
  • 15 g cukru
  • 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki
  • 30 g sosu sojowego
  • 15 g papryki słodkiej, mielonej
  • 15 g papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)

Kimchi. Przepisy Thermomix.

Wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4.

Pierwszą część kapusty przekładamy do dużej miski. Kolejne 250 g  kapusty kroimy i przekładamy do miski. Z pozostałą porcją robimy tak samo.

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, ile się zmieści ponieważ użytkownicy TM5 mają większą mise.

Dosypujemy sól i mieszamy czas 1 min/obr.2.

Taką solanką zalewamy kapustę, najlepiej jak przyciśniemy ją jeszcze talerzem z obciążeniem. Kapustę odstawiamy na min. 1 godzinę. ( u mnie było 2 godziny).

W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10.

Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min.

Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy oraz przyprawy mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne.

Kapustę przekładamy do odcedzenia (dolna przystawka Varomy). Solankę w której moczyła się kapusta wylewamy.

Do miski w której moczyła się kapusta wlewamy sos. Kapustę należy dokładnie odcisnąć w dłoniach. Odciśnietą kapustę przekładamy do miski z sosem.

Zakładamy rękawiczki i dokładnie wszystko mieszamy.

Do czystych słoików przekładamy kapustę z sosem. Kapustę ugniatamy w słoiku. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy miejsce ponieważ w procesie fermentacji kapusta lekko nam się uniesie. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym czasie słoiki chowamy do lodówki. Kapusta jest idealna do spożycia po ok. 1 tygodniu.

 

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock