
Kimchi Thermomix. Przepisy Thermomix.
Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ®
Składniki:
- 1000 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na 7-8 cm kawałki
- 170 g wody plus woda do namoczenia kapusty
- 100 g soli
- 45 g marchewki, pokrojonej w słupki
- 2 ząbki czosnku
- 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 30 g ryżu
- 15 g cukru
- 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki
- 30 g sosu sojowego
- 15 g papryki słodkiej, mielonej
- 15 g papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4.
Pierwszą część kapusty przekładamy do dużej miski. Kolejne 250 g kapusty kroimy i przekładamy do miski. Z pozostałą porcją robimy tak samo.
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, ile się zmieści ponieważ użytkownicy TM5 mają większą mise.
Dosypujemy sól i mieszamy czas 1 min/obr.2.
Taką solanką zalewamy kapustę, najlepiej jak przyciśniemy ją jeszcze talerzem z obciążeniem. Kapustę odstawiamy na min. 1 godzinę. ( u mnie było 2 godziny).
W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10.
Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min.
Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy oraz przyprawy mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne.
Kapustę przekładamy do odcedzenia (dolna przystawka Varomy). Solankę w której moczyła się kapusta wylewamy.
Do miski w której moczyła się kapusta wlewamy sos. Kapustę należy dokładnie odcisnąć w dłoniach. Odciśnietą kapustę przekładamy do miski z sosem.
Zakładamy rękawiczki i dokładnie wszystko mieszamy.
Do czystych słoików przekładamy kapustę z sosem. Kapustę ugniatamy w słoiku. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy miejsce ponieważ w procesie fermentacji kapusta lekko nam się uniesie. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym czasie słoiki chowamy do lodówki. Kapusta jest idealna do spożycia po ok. 1 tygodniu.
Jakiej pojemności słoiki i ile sztuk tych słoików otrzymamy z takiej ilości składników?