Sernik waniliowy z truskawkami

Sernik waniliowy z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1000 g serka waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki owocowe
  • truskawki

Wykonanie biszkopta:

Zakładamy motylek, do naczynia dajemy jajka i cukier i ubijamy czas 1 min/obr. 3. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy czas 1 min/obr. 2.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni czas 20 min.  Taki biszkopt dzielimy na dwie części – jedną połówkę dajemy z powrotem na blaszkę (drugą połówkę zamroziłam – mam nadzieję, że da się wykorzystać za kilka dni)

Wykonanie masy serowej:

Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki chłodnej wody, odstawiamy na 20 min. Następnie do żelatyny dajemy 2 szklanki gorącej wody mieszamy i pozostawiamy aby wystygła.

Serek wkładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy – czas 2 min/obr.3, następnie dajemy żelatynę i mieszamy czas 1 min/obr.3

Całość masy wykładamy na biszkopta i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny aby masa stężała.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody.

Na wierzchu masy serowej układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretka.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.