Składniki:
składniki na syrop:
- 500 g rabarbaru
- 400 g cukru brązowego
- 250 g wody
- 1 cytryna
- 2 łyżki wody różanej (przepis)
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 1 godzinę. Następnie gotujemy czas 25 min/100 stopni/obr. 1 wsteczne.
Na koszyczek Thermomix nakładamy gazę i wlewamy zawartość misy Thermomix. Kiedy masa nie będzie gorąca odciskamy sok z powrotem do misy Thermomix.
Wyciskamy sok z cytryny i gotujemy czas 15 min/temp. 100/obr.1 Do zimnego syropu dodajemy wodę różaną, mieszamy czas 15 s/obr.3
Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie napoju różano-rabarbarowego:
Do 1/3 szklanki wlewamy syrop, dolewamy wodę, dekorujemy cytryną. Możemy podawać z kostkami lodu.