Clafoutis z kaszą jaglana i wiśniami

Clafoutis z kaszą jaglana i wiśniami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 g cukru pudru waniliowego (zrobionego w TM)
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 170 g mleka
  • pół słoika wiśni wydrylowanych
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać jajka z cukrem czas 5 min/obr.4. Następnie wyciągamy motylek, dodajemy mąkę, kaszę i mleko miksujemy wszystko czas 1 min/obr.10.

Do owalnej formy wysmarowanej masłem wlewamy masę, dajemy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

*Im dłużej ubijamy masę tym będzie bardziej napowietrzona i ładnie nam urośnie. Po wyciągnęciu z piekarnika ciasto lekko nam opadnie.

*Konsystencja ciasta jest rzadka, przypomina ciasto naleśnikowe.

kasza_jaglana_clafoutis

4 komentarze

  1. Kasztelanka
    • admin
  2. natalia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock