Site icon Thermomix przepisy

Jak zrobić zakwas żytni

Jak zrobić zakwas żytni

Składniki:

  • mąka żytnia
  • woda

Wykonanie:

Do przygotowania zakwasu oprócz wody i mąki potrzebujemy:

  • czysty słoik
  • drewniana łyżka

Dzień I

Godzina 19.00

  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej

W pierwszym dniu mieszamy w słoiku wodę z mąką. Mieszankę mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Woda najlepiej aby miała temperaturę ok 40 stopni.

Po dokładnym wymieszaniu zakwasu przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce. Ważne aby było to miejsce o stałej temperaturze, bez przeciągów.

Dzień II

Godzina 7.00

Mieszamy zakwas drewnianą łyżką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Godzina 19.00

Mieszamy 50 g letniej wody i 50 g mąki żytniej. Mieszankę dolewamy do słoika i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

Dzień III

Godzina 7.00

Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się drobne pęcherzyki powietrza i zakwas powinien lekko pracować

Godzina 19.00

Robimy mieszankę z mąki i letniej wody (50 g wody i 50 g mąki żytniej). Przykrywamy ścierką i odstawiamy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzień IV

Godzina 7.00

Zakwas w ciągu nocy urósł na wysokość słoika

 

Godzina 19.00

Dodajemy ponownie mieszankę letniej wody i mąki. Przykrywamy słoik i odstawiamy.

Rano zakwas można użyć do wypieku chleba.

Ja odbieram z zakwasu 2 łyżki do słoika, przykrywam ręcznikiem papierowym i odstawiam do lodówki.

Kiedy chcę upiec chleb, wyciągam zakwas z lodówki, czekam aż osiągnie temperaturę pokojową, dokarmiam go czyli robię mieszankę z letniej wody i mąki. Taką nową mieszankę odstawiam na ok. 12 godzin i po tym czasie mamy z powrotem aktywny zakwas.

Z tej mieszanki znowu odbieram 2 łyżki i wstawiam do lodówki.

Zakwas im starszy tym lepszy.

Poniżej wypieki z użyciem zakwasu:

Chleb na maślance

Bagietki pszenne na zakwasie

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Chleb jęczmienny na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

Churek chleb z Rodos na zakwasie

Grecki chleb Pan de Horidaki

Chleb pszenny na zakwasie

 

 

Exit mobile version