Grecki chleb Pan de Horiadaki

Grecki chleb Pan de Horiadaki
Print Friendly, PDF & Email

Kolejny przepis na chleb z użyciem zakwasu.

Składniki:

Składniki na zaczyn 130g:

  • 20 g zakwasu żytniego
  • 70 g mąki pszennej
  • 40 g wody

Składniki na ciasto chlebowe 900g:

  • 130 g zaczynu jw.
  • 440 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Składniki na zaczyn umieszczamy w Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.

Po upływie 12 godzin do naczynia Thermomix dajemy mąkę i wodę i mieszamy czas 1 min/obr.4 – zostawiamy na ok, 20 minut. Następnie dodajemy zrobiony wcześniej zaczyn i wyrabiamy ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. W czasie wyrabiania dodajemy stopniowo sól, cukier i oliwę.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. W tym czasie można co godzinę uderzyć pięścią w ciasto i ponownie go chwilę wyrobić.

Po wyrośnięciu ciasta przekładamy go do wysmarowanej tłuszczem formy. Ja mam owalne ceramiczne naczynie i tam przekładam ciasto i piekę chleb ale może to być tak jak w oryginalnym przepisie tortownica. Ciasto pozostawiamy w formie do ponownego wyrośnięcia na ok. 5 godzin. Formę z ciastem szczelnie przykrywamy folią.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut. W moim przypadku w ciągu tych 5 godzin wyrastania ciasto podniosło się niewiele ale w piekarniku zwiększyło się niemal dwukrotnie co widać na poniższym zdjęciu.

SONY DSC

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.