Churek chleb na zakwasie z Rodos

Churek chleb na zakwasie z Rodos
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Składniki zaczynu:

  • 35 g zakwasu
  • 80 g wody
  • 135 g  mąki pszennej typ 550

Składniki ciasta chlebowego:

  • 200 g zaczynu jw.
  • 1 jajko
  • 55 g oleju
  • 200 g ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 10 g soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam, mak, siemie lniane do posypania

Wykonanie:

W dzień poprzedzający pieczenie mieszamy składniki na zaczyn na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 12 godzin. W dzień pieczenia do naczynia Thermomix dajemy jajko, olej i wodę i mieszamy czas 3 min/obr.3.

W trakcie mieszania dosypujemy mąki. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę zostawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól i wyrabiamy czas 6 min/poz.Thermomix/Interwał.

Wkładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wyjmujemy ciasto i na stolnicy formujemy wałek na długość ok 70 cm. Zwijamy jak na zdjęciu poniżej. Układamy taki bochenek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 40-50 minut.

churek

 

churek thermomix

Źródło przepisu: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/churek

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.