Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Print Friendly, PDF & Email

Kolejny z wypieków na zakwasie co jeden przepis to lepszy. Ten chleb dodatkowo wzbogacony ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.  Rośnie idealne, skórka chrupiąca, środek mięciutki a zarazem sprężysty. Przepis pochodzi z niedawno odkrytej strony www.chleb.info.pl.

Składniki na zakwas:

  • 150g mąki pszennej
  • 180g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego

na ziarno:

  • 70g siemienia lnianego
  • 210g wody

na ciasto chlebowe:

  • 770g mąki pszennej
  • 80g mąki żytniej
  • 120g uprażonych ziaren słonecznika
  • 350g wody
  • 25g (1,5 łyżki) soli
  • 280g namoczonego siemienia lnianego z dnia wcześniejszego
  • 330g zaczynu z dnia wcześniejszego

Wykonanie:

Dzień wcześniej ziarna siemienia lnianego zalewamy wodą i odstawiam na ok. 12 godzin. To samo robimy z zaczynem. Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, wodę i zakwas mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Zostawiamy w naczyniu Thermomix w miejscu ciepłym na ok.12 godzin.

Na drugi dzień:

Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki oprócz ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie dosypujemy ziarna i wyrabiamy czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2-2,5 godziny. Po ok. godzinie uderzamy pięścią w ciasto i krótko wyrabiamy składając ciasto tak jak kopertę.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części formujemy bochenki i umieszczamy w koszyczkach do wyrastania na ok.2-2,5 godziny. Po upływie czasu i wyrośnięciu chlebków przekładamy na chleby na blachę do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i do gorącego piekarnika wsadzamy nasze chleby i pieczemy ok 40 min.

chleb_thermomix SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.