Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1000 g bulionu warzywnego
- 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)
- pęczek zielonych szparagów
- 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę)
- koperek
- 4 jajka ugotowane
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4.
Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1
Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1
Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków).
Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft.
Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut.
Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru.
Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami
Szparagi Thermomix
Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca.
W Thermomix szparagi gotować najlepiej na przystawce Varoma czas 5 min/Varoma/obr.1. Do naczynia Thermomix wystarczy wlać ok 500 ml wody.
Zanim szparagi trafią na Varomę należy je umyć i oderwać twarde końcówki. Zazwyczaj pod wpływem zgięcia szparagi łamią się we właściwym miejscu.
Szparagi młode i cienkie wystarczy umyć natomiast te grubsze należy obrać.
Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii.
Poniżej zapraszam na przepisy Thermomix z wykorzystaniem szparagów:
Zupa krem ze szparagów
Pesto ze szparagów
Spaghetti ze szparagowym pesto
Tarta ze szparagami
Zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem