Site icon Thermomix przepisy

Drożdżowe słoneczko ze szpinakiem

SONY DSC

Drożdżowe słoneczko ze szpinakiem

Składniki:

  • 100 g wody
  • 10 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 250 g mąki
  • 40 g oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

nadzienie:

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 20 g masła klarowanego
  • 100 g sera feta
  • 20 g sera parmezan
  • ząbek czosnku
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.

W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.

Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Następnie postępujemy wg schematu (jeżeli będą jakieś pytania proszę o komentarze)

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.

Thermomix przepisy. Drożdżowe słoneczko

Exit mobile version