Site icon Thermomix przepisy

Drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami

Drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami

Sezon grzybowy zbliża się ku końcowi, ale dzięki ładnej pogodzie grzybów w lesie jest jeszcze dużo, czego dowodem było sobotnie grzybobranie. Cały kosz grzybów – prawie same podgrzybki. Tarta z grzybami już była więc nadeszła kolej na drożdżowe bułeczki z leśnymi grzybami. Podobnie jak tarta wyszły rewelacyjnie.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy: mleko, wodę, cukier, drożdże i jajko i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy: makę, sól i olej i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/poz. Thermomix. Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w naczynia do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

W tym czasie kroimy grzyby i dusimy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy. Na sam koniec wrzucamy pietruszkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy i jak kto woli albo rozwałkowujemy albo odrywamy część ciasta i formujemy bułeczki dając w środek grzybowe nadzienie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smarujemy wierzch każdej z nich roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 25 minut.

Smakują cieplutkie ale zimne też są dobre.

 

Exit mobile version