Site icon Thermomix przepisy

Zupa krem ze szparagów

SONY DSC

Zupa krem ze szparagów

Porcja na 2 osoby:

  • 300 g szparagów (po odciąciu końcówek)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • masło klarowane

Wykonanie:

Szparagi dokłądnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na ćwiartki. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/obr.5 Dodajemy czosnek, masło klarowane i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Następnie dodajemy pokrojone w 1 centymetrowe kawałki szparagów i ponownie podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Do naczynia wlewamy wodę i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr.1 Pod koniec czasu gotowania dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatałowej.

Całość miksujemy czas 1 min/obr.10.

Zupa krem ze szparagów. Thermomix przepisy.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Zupa krem ze szparagów
Thermomix przepisy
Exit mobile version