Site icon Thermomix przepisy

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa Thermomix

Składniki Zupa Gołąbkowa:

  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 główki włoskiej kapusty (ok 400 g)
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • bulionu do zalania
  • pół pora (biała część)
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 30 g ryżu
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy  200 gram kapusty i szatkujemy czas 20s/obr4. Przekłądamy do innego naczynia. Dodajemy drugą część kapusty i pokrojoną na większe kawałki marchewkę i pora, szatkujemy czas 20 s/obr.4.

Przekładamy do pierwszej części kapusty. Naczynie TM z pomocą kopystki dokładnie opróżniamy.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/ obr.5. Dolewamy oleju i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1

Dodajemy mięso i ponownie podduszamy czas 8 min/Varoma/obr.2.

Następnie dokładamy poszatkowaną kapustę, marchewkę i pora, ząbek czosnku, podlewamy 1 miarką TM bulionu i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.2.

Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy (sól, pieprz, papryki).

Zalewamy  bulionem W składnikach nie jest podana jego ilość. Zalewamy tak aby wszystkie składniki były przykryte. U mnie to było ok. 1,3 litra.

Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1

Dodajemy ryż i ponownie gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. (czas gotowania zależy od tego jaki rodzaj mamy ryżu)

Zupa smakuje wyśmienicie na drugi dzień.

 

 

 

Exit mobile version