Site icon Thermomix przepisy

Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków

Przepis pochodzi z newsleterra Thermomix (do pobrania w pdf). Zupa krem niezwykle aromatyczna. W oryginale jest 10 g imbiru ale wg mnie jest wtedy bardzo ostra dlatego podaję porcję imbiru mniejszą.

Składniki:

  • 300 g pieczonych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • 1 łyżka domowego koncentratu warzywnego
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 50 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierwszym krokiem będzie upieczenie buraków. Buraki dokładnie myjemy, każdego buraka osobno kładziemy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię. Pieczemy w temp 200 stopni przez godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie buraki obieramy i kroimy.

Do naczynia Thermomix dajemy imbir, przekrojoną na 4 cebulę i rozdrabniamy czas 3s/obr.5. Imbir i cebulę zgarniamy kopystką na dno naczynia i dodajemy buraki. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5 ponownie zgarniamy całość. Dodajemy masło i dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Dodajemy wodę i łyżkę koncentratu warzywnego i gotujemy czas 12 min/100  stopni/obr.1 Następnie dodajemy śmietanę, sok pomarańczowy i miksujemy czas 1 min/obroty 9 (zaczynając od 1 i powoli zwiększając do 9). Doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Exit mobile version