Site icon Thermomix przepisy

Flaczki z kani

Flaczki z kani

Flaczki z kani. Thermomix przepisy.

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kanie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1200 g bulionu warzywnego lub wody
  • ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku

Thermomix przepisy. Flaczki z kanii.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Kroimy czas 15s/obr.4.

Warzywa przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę – przekrojoną na 4 części, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5. Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę.

Dodajemy masło.

Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach.

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w paski kanię.

Podduszamy czas 5min/Varoma/obr. wsteczne 1.

Dolewamy gorący bulion lub wodę. Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem.

Podajemy z natką pietruszki.

Exit mobile version