Site icon Thermomix przepisy

Tort z masą maślankowo pomarańczową

Tort z masą maślankowo pomarańczową

Bardzo prosty do zrobienia tort. W smaku bardzo delikatny w sam raz na urodzinowe przyjęcie dla dzieci.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego (ja dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii)

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu truskawkowego lub z czerwonej porzeczki
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego lub w wersji dla dorosłych likieru pomarańczowego

Masa:

  • 2 pomarańcze
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 60 g cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 250 g sera białego
  • 250 ml maślanki
  • 500 ml śmietany 30%

Bok tortu:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół opakowania fix do śmietany
  • 2 pomarańcze

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy motylek i umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy czas 8 min/temp. 37/obr. 4 Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać czas 30s/obr.2

Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (u mnie średnica 23 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni – 25 mnut.

Masa:

Pomarańcze dokładnie obrać z białej skórki i błonek. Umieścić w naczyniu Thermomix. Dodać 100 ml soku pomarańczowego oraz cukier. Zagotować czas 5 min/temp.100/obr.3. Całość wylać na sitko i pozostawić pomarańcze do odcieknięcia. Do zimnego soku wsypywać powoli żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Do naczynia Thermomix umieścić ser i zmiksować na gładką masę czas 30s/obr.8.  Następnie nastawiamy Thermomix na obroty 4 (nie nastawiamy czasu) powoli łyżka po łyżce wlewamy sok z żelatyną. Następnie dodajemy maślankę i odsączone pomarańcze i całość mieszamy czas 20s/obr.3

Całość przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy aby masa lekko stężała. Naczynie Thermomix myjemy, zakładamy motylek , wlewamy śmietanę i ubijamy czas 1min/obr.4

Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z tężejącą masą.

Biskopt kroimy na dwie części. Dolną część umieszczamy w tortownicy, nasączamy sokiem lub likierem. Smarujemy dżemem i nakładamy połowę masy. Drugą część biszkopta smarujemy również dżemem i nakładamy tą stroną na masę. Wierzch biszkopta nasączamy sokiem pomarańczowym lub likierem i dajemy pozostałą masę.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Bok torta:

Śmietanę wlewamy razem z cukrem do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy czas 20s/obr.4.  5 sekund przed końcem ubijania wsypać  fix do śmietany. Po wsypaniu fixu u mnie śmietana zrobiła się od razu sztywna. Taką śmietanką obkładamy boki tortu i nakładamy na boki pomarańcze. Dekorujemy wg uznania.

Przepis pochodzi z Małejcukierenki http://www.malacukierenka.pl/pomaranczowy-tort-z-kremem-maslankowym.html

Exit mobile version